ايست قلبي و كمك هاي اوليه
ايست قلبي و كمك هاي اوليه
ايست قلبي و كمك هاي اوليه
ايست قلبي:
علل:
علايم:
روش تشخيص:
كمك هاي اوليه: ماساژ قلبي
نحوه انجام ماساژ قلبي:
احيا قلبي و ريوي cardio pulmonary (c.p.R) Resuscitation
عمليات CPR در سه مرحله انجام مي شود:
2) B: Breating برقراري تنفس مناسب
3) C: Circulation برقراري جريان خون مناسب
موارد (1) و (2) در فصلنامه شماره سه توضيح داده شد.
CPR در بزرگسالان به روش يك نفره و دونفره انجام مي گيرد و به اين صورت كه بعد از تشخيص قطع تنفس و ايست قلب از طريق روش هاي تشخيصي گفته شده، بايد بلافاصله بعد از بازكردن راه هوايي (A) اقدام به تنفس مصنوعي (B) و ماساژ قلبي (C) توأم نمود.
CPR يك نفره:
1. از بيهوش بودن مصدوم اطمينان حاصل كنيد. 2. درخواست كمك نماييد. 3. راه هوايي را باز كنيد. (A) 4. تنفس مصدوم را برقرار كنيد. (B) 5. در صورت ايست تنفسي، دوباره تنفس مصنوعي بدهيد. 6. نبض سرخرگ كاروتيد (گردني) را كنترل كنيد. 7. در صورت ايست قلبي، 15 بار ماساژ قلبي بدهيد. (C) 8. سپس دوبار تنفس بدهيد. اين چرخه را بصورت دوبار تنفس مصنوعي و 15 بار كمپرس قلبي به مدت يك دقيقه (يعني 4 بار تنفس و ماساژ) ادامه دهيد. 9. در دقيقه اول و پس از آن، هر سه دقيقه يك بار نبض كاروتيد را بررسي كنيد. به محض برقراري ضربان قلب، ماساژ قلبي را متوقف كرده و تنها به تنفس مصنوعي با سرعت 12 بار در دقيقه بپردازيد. 10. به محض برقراري تنفس طبيعي، تنفس مصنوعي را قطع كرده و مصدوم را در وضعيت بهبودي قرار دهيد. 11. اگر تنفس و ضربان قلب مصدوم برقرار نشد، CPR را تا رسيدن پزشك ادامه دهيد.
CPR دو نفره:
نكته 1) اگر مصدومي تنفس مي كند ولي تنفس او دچار اشكال است، مي توانيد به او تنفس مصنوعي بدهيد اما تا زمانيكه قلب ضربان دارد هرچند ضعيف و نامنظم، هرگز نبايد اقدام به ماساژ قلبي كرد، چون اين كار ممكن است ايست كامل قلب را در پي داشته باشد.
نكته 2) براي اطمينان از ايست قلبي از نبض گردني استفاده كنيد. استفاده از نبض سرخرگ هاي محيطي در ناحيه مچ دست يا بازو مي تواند باعث اشتباه شود، چون نبض اين شريان ها حتي در شرايطي كه قلب هنوز مي تپد، ضعيف و غيرقابل لمس مي باشد.
نكته 3) به دليل اهميت ماساژ قلبي، ضرورتي ندارد كه در حين تنفس مصنوعي، انجام ماساژ قلبي متوقف شود زيرا ماساژ قلبي تنها درصدي از كار قلب را ايجاد مي كند.
نكته 4) در اطفال كمتر از 8 سال CPR همواره يك نفره بوده و نسبت آن (تنفس مصنوعي و ماساژ قلبي) يك به پنج مي باشد.
خطاها و عوارض CPR:
به علت غفلت از وضعيت دادن به سر و چانه مصدوم مجاري هوايي بسته شوند و قسمت اعظم هوا وارد مري شود و اتساع معده عاملي جهت تحريك استفراغ و ورود آن به مجاري هوايي (آسپيراسيون) و خفگي مصدوم شود.
اگر تنفس بيش از حد قوي و سريع باشد خود امدادگر دچار خستگي، سردرد و سرگيجه خواهد شد.
شكستگي ترقوه، دنده ها و جناغ سينه در اثر فشارهاي تيز و خشن
پارگي كبد و خونريزي داخلي بر اثر زياد پايين قرار دادن كف دست، موقع ماساژ قلبي.
منبع: نشريه دنياي سلامت شماره 68
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}